Jeg har købt et par paller Meraki low end switche (eller rettere firmaet har). MS120-8 og MS120-24, som hver har 8 kobber 1Gbit porte plus 2 fiber porte og 24 kobber 1Gbit porte plus 4 fiber porte.

De er ikke købt for hardware specifikationerne, men der i mod, at de er 100% cloud managed, og med så spredt infrastruktur, som de skal installeres i, så passer de perfekt til formålet. Ja, det er korrekt, at så snart cloud licensen udløber, så stopper produktet med at virke – dvs. data flow stopper ikke, men man kan ikke administrere enhederne mere – men prisen for license fornyelse er stadig meget fordelagtig set i forhold til alternativerne.

De er nemme at konfigurere, man kan bruge templates, og så er det nemt at få konfigurere og få tilsendt de alarmer, man ønsker. Dog kunne det være ønskværdigt, at der var en cli med mere lokalt debugging, end det lokale webinterface, der tilbydes. Men vi kan ikke få alt på én gang – endnu. Webinterface lokalt på enheden kan ikke bruges til meget andet end at se om switchen er forbundet til cloud controlleren og se og ændre simple konfigurationer på portene. Man kan end ikke se firmware versionen, der er installeret, hvilket er en smule træls – især ved opgraderingen, hvor jeg nogle gange godt kunne tænke mig at se, hvad der helt præcist sker.

Jeg tror ikke Meraki udvikler specifik hardware selv, men køber komponenter ude i byen og designer pcb´s efter eget ønske og sammensætning. I deres high-end switche, har de vist “modtaget” noget proprietær hardware fra Cisco – synes jeg at kunne læse mig ud af.

MS120 serien er i hvert fald hardware købt ude i byen – ikke at det er dårligt – men en konstatering. Til vores behov gør det nu nok heller ikke noget forskel, da det er software delen, vi er mest interesseret i – og dét er Meraki´s eget .

Hvad sidder der så i en 120-8 switch – lad os se.

Meraki MS120-8 PCB

Meraki MS120-8 PCB

MS120 serien er helt ny, så da jeg så pcb er revision 3, tænker jeg, at det er nok en nedskrallet version af MS220-8 produktet, som har været til salg længe. Sikkert bare med billigere komponenter.

Forrest sidder en række med 8 stk. rj45 moduller og 2 “kassetter” til fiber dimser.  De mangetiske rj45 moduler er fra et firma, der hedder BothHand, og supportere op til 1Gbit/s hastigheder. Jeg har aldrig hørt om dette firma før.
Selve ethernet receiveren til kober delen er leveret af Marvell, og er deres 8 ports Alaska V 88E1680 chip. Jeg tror, det er den, som gør, at vi kan diagnosticere rj45 kabler via cloud controlleren – altså længde og kabel fejl – Marvell skriver at den har indbygget “Advanced Virtual Cable Tester”.

Meraki Dashboard cable tester

Meraki Dashboard cable tester

 

 

 

Jeg har brugt kabel test funktionen ganske få gange, og det virker. Havde en lokation hvor jeg ikke kunne få link mellem 2 switche med 1Gbit/s hastighed. Det viste sig at der var kortslutning på 2 af lederne, så jeg måtte tvinge linket til 100Mbit/s indtil kablet blev udskiftet.

I øvrigt skriver Marvell, at de understøtter op til 170 meter kabel længde med kat5/kat5e med denne receiver! Jeg ved ikke lige, hvordan det virker – det er i hvert fald ikke en rfc standard, og uden lige må da kræve samme produkt i begge ender af kablet. Jeg har ikke kunne finde mere information omkring denne funktion desværre.

Meraki MS120-8 SoC, memory, Nand, fiber

Meraki MS120-8 SoC, memory, Nand, fiber

Fiber transceiveren (hvis det hedder sådan) er også et Marvell produkt. 98DX3233A1 hedder chippen – og er den eneste chip, der åbenbart har behov for køling – den har monteret en heat sink.
Jeg har intet info kunne finde på denne chip, så jeg ved ikke, hvor konverteringen fra lys til elektrisk signal sker henne.

Processoren i hele kassen, er en Microsemi SmartFusion2 – eller rettere en SoC (System On Chip) FPGA baseret på ARM cortex M3.
https://www.microsemi.com/product-directory/soc-fpgas/1692-smartfusion2

SERDES interface understøtter native 10, 100 og 1Gbit/s hastighed. Ifg. dokumentationen kan man med 3. part software modul få understøttelse for XAUI interface (10Gbit/s hastighed) fra chippen.

Måske det er fra denne chip, webserveren switch.meraki.com er hosted?

Meraki MS120-8 DDR3 sdram

Meraki MS120-8 DDR3 sdram

Switchen har (imponerende) 4GB DDR3 sdram fra SK hynix. Det er den lille chip på billedet.
https://www.skhynix.com/products.view.do?vseq=913&cseq=74

Meraki MS120-8 SoC, memory, Nand, fiber

Meraki MS120-8 SoC, memory, Nand, fiber

Så er der også lidt Nand flash fra Spansion – jeg kan ikke finde specs. på størrelsen.

Produktet er godt bygget med metal ramme hele vejen rundt og indpakningen er flot. Den har en lille smart funktion med “skydere” i bunden, der kan trækkes ud, så switchen kan skrues op på en væg.

Meraki MS120-8 mounting

Meraki MS120-8 mounting

Ser jeg på min egen hjemme i privaten, så virker den upåklageligt. En statistik over de sidste 30 dage viser, den har flyttet 1.8TB trafik. Og det er altså 99% web trafik! Jeg har intet storage eller lign. i mit hjemme net, så trafikken udgør hovedsageligt gaming, netflix, youtube, yousee tv o.lign.

Ovenstående statistikker er fra Meraki cloud controlleren.

Tallene passer meget godt – min Watchguard statistik på det externe interface viser 485GB trafik, de sidste 14 dage i download.

En anden Meraki statistik viser også, at det hovedsageligt er video trafik, som flyttes, og over 70% af trafikken nu er over krypteret forbindelser.

Jeg kan da se, at Twitch TV er meget brugt her i huset.

Alt i alt synes jeg, at MS120 switch serien er et rigtigt godt produkt, især hvis man har et meget de-centraliseret netværk spredt ud over store afstande, og man ikke har mandskab nok til, at vedligeholde alt i sin egen infrastruktur. Firmware opdatering (og nedgradering) er nemt og overskueligt, support medfølger “gratis”, og så er der en masse smarte features i controlleren, som bare gør tingene nemt i daglig dagen.

 

Categories:

Tags:

No responses yet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.